MITRĂ CONSTANTIN

CONSTANTIN MITRĂ s-a născut în 1957, în comuna Şuşani, judeţul Vâlcea. În prezent locuieşte în Călăraşi, unde este profesor la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu“.

Studii. A absolvit Liceul Pedagogic din Râmnicu Vâlcea în 1978, iar în 1983, Facultatea de Istorie şi Filosofie, specializarea Filosofie-Istorie din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza“, Iaşi. În 1998 obţine titlul de doctor în filosofie, specialitatea Epistemologie şi filosofia ştiinţei, cu teza „Principiul identităţii generative“, sub îndrumarea profesorului Teodor Dima, membru corespondent al Academiei Române.
Publică lucrarea de doctorat, în 1999, sub titlul Gândirea filosofică între originar şi temei la Editura Didactică şi Pedagogică. În 2000, publică Omul jignit – în ce se ţine lumea când temeiurile cad, iar originarul e de negăsit?, iar în 2015, Cartea întâietăţii – pentru câţiva adolescenţi inteligenţi, ambele la Editura Paralela 45. Ideile sale au fost apreciate de filosoful Constantin Noica, de Teodor Dima, Alexandru Surdu şi Mircea Flonta, membri ai Academiei Române. Strădaniile sale merg în direcţia ridicării gândirii de la cunoştinţe şi informaţii la sensuri, şi de la sensuri la înţelesuri, în vederea elaborării unei arhe-o-logii a fiinţei.

Premii: premiul al treilea pentru eseu, acordat de revista Viaţa Românească în 1984; premiul pentru eseu la Festivalul „Lucian Blaga“, Sebeş Alba, în 1991.
Distincţii: Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Cavaler.

Dragă Domnule Mitră,
Cu problema d-tale, despre care îmi scrii lucruri atât de bine gândite, ai nu doar prilejul, ci şi obligaţia să treci prin toată istoria filosofiei şi istoria culturii. (…)
Al d-tale devotat,
C. Noica

Afișez singurul rezultat

X