Constantin Mitră – Lutul uman între peștera lui Platon și grota digitală sau De partea îmbunării

50,00 lei    40,00 lei
Reducere: 20%

Titlu

Lutul uman între peștera lui Platon și grota digitală sau De partea îmbunării

Autor

Dată apariție

septembrie 2023

Ediție

1

Nr. pagini

316

Format

14x20cm

ISBN

978-606-9717-04-2

Colecție

Domeniu

Dacă atât de mult năzuim aici spre o şcoală a arheilor, pentru unii, pesemne, doar o nefericită ficţiune, o facem în perspectiva preocupărilor noastre constante de a dezvolta o arhe-o-logie a fiinţei. Dar mai presus de neînsemnatele noastre încercări stau, demult, alte două temeiuri. Întâi, gândul acesta eminescian: „Ei bine, Archaeus este singura realitate pe lume, toate celelalte sunt fleacuri – Archaeus este tot.“ Apoi, plănuita carte despre arhei a lui Constantin Noica, dar rămasă pentru totdeauna nescrisă, redenumită de el însuşi: Cartea marilor întruchipări.
De ce ar fi archaeus singura realitate pe lume? Pentru că, chiar „alcătuire nealcătuită“ fiind, archaeus e mai real decât realitatea pe care o face cu putinţă, îi e originar acesteia. Când „realităţile“ cad, doar arheii le mai pot reînfiinţa (se întâmplă azi, de exemplu, prin reconstituiri genetice).

CONSTANTIN MITRĂ

Afișez singurul rezultat

Afișez singurul rezultat

CONSTANTIN MITRĂ s-a născut în 1957, în comuna Şuşani, judeţul Vâlcea. În prezent locuieşte în Călăraşi, unde este profesor la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu“.

Studii. A absolvit Liceul Pedagogic din Râmnicu Vâlcea în 1978, iar în 1983, Facultatea de Istorie şi Filosofie, specializarea Filosofie-Istorie din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza“, Iaşi. În 1998 obţine titlul de doctor în filosofie, specialitatea Epistemologie şi filosofia ştiinţei, cu teza „Principiul identităţii generative“, sub îndrumarea profesorului Teodor Dima, membru corespondent al Academiei Române.
Publică lucrarea de doctorat, în 1999, sub titlul Gândirea filosofică între originar şi temei la Editura Didactică şi Pedagogică. În 2000, publică Omul jignit – în ce se ţine lumea când temeiurile cad, iar originarul e de negăsit?, iar în 2015, Cartea întâietăţii – pentru câţiva adolescenţi inteligenţi, ambele la Editura Paralela 45. Ideile sale au fost apreciate de filosoful Constantin Noica, de Teodor Dima, Alexandru Surdu şi Mircea Flonta, membri ai Academiei Române. Strădaniile sale merg în direcţia ridicării gândirii de la cunoştinţe şi informaţii la sensuri, şi de la sensuri la înţelesuri, în vederea elaborării unei arhe-o-logii a fiinţei.

Premii: premiul al treilea pentru eseu, acordat de revista Viaţa Românească în 1984; premiul pentru eseu la Festivalul „Lucian Blaga“, Sebeş Alba, în 1991.
Distincţii: Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Cavaler.

Dragă Domnule Mitră,
Cu problema d-tale, despre care îmi scrii lucruri atât de bine gândite, ai nu doar prilejul, ci şi obligaţia să treci prin toată istoria filosofiei şi istoria culturii. (…)
Al d-tale devotat,
C. Noica

X