Mihaela Miroiu – Povestiri despre cadmav

39,00 lei    31,00 lei
Reducere: 21%

Titlu

Povestiri despre Cadmav

Autor

Posfațator

Ion Bogdan Lefter

Dată apariție

iulie 2021

Ediție

1

Nr. pagini

270

Format

13x20cm

ISBN

978-606-95093-0-2

Colecție

Domeniu

Nu vreau să vă spun mai mult. Las cartea să îşi spună povestea. Fiindcă, până la urmă, asta s-a şi întâmplat. Fiecare poveste a început să se scrie de capul ei. Nu mai ştiam cine este, unde este şi ce va face Cadmav. Poate că mergea în direcţia planurilor mele. Poate că mintea mea se metamorfoza în direcţia personajelor care îl făceau posibil. Poate că cea care scria era cititoarea cărţilor vremii ei, topite în propriile gânduri.

La 33 de ani, vârstă cristică, am încheiat cei trei ani de prizonierat voluntar în starea de Cadmav. Era 1988. Între timp, felii de carte au ajuns la fiecare dintre cei care şi-au topit visările în personajele cărţii. Laolaltă alcătuiau un grup de convieţuire prin cultură şi solidaritate, aşa cum erau şi alte grupuri în acei ani. Toţi cei care au fost deopotrivă surse de imaginare şi martori ai scriiturii l-au făcut posibil pe Cadmav şi au făcut din Cadmav un loc al memoriei,
desigur, ca stare interioară. Locul memoriei. Nu l-au uitat niciodată, aşa cum am făcut eu. Fireşte, această carte le este dedicată.

MIHAELA MIROIU

Povestiri despre Cadmav – o mare surpriză, o revelaţie la prima publicare, pe care o însoţesc aceste note, şi o carte preţioasă pentru oricine va urmări aventurile intelectuale ale minunatei autoare! Un roman nou, dar nu recent! Semnat de un nume faimos într-un anumit domeniu, totuşi puţin cunoscut în orizontul literaturii române (vom vedea imediat ce şi cum!). De vreme ce în discuţie se află un text mai vechi, putem vorbi şi despre o „recuperare” spectaculoasă, întregitoare într-un mod neaşteptat a unei cariere şi a unei opere.(…) De pus în relaţie cu minunata reconstrucţie memorialistică „trans­pa­ren­tă” din Cu mintea mea de femeie – mintea care i-a născocit cândva pe Catinca şi pe Cadmav şi care avea să construiască pentru cultura română un întreg câmp profesional, din temelii…

ION BOGDAN LEFTER

Afișez singurul rezultat

Afișez toate cele 5 rezultate

MIHAELA MIROIU s-a născut în 10 martie, 1955, la Hunedoara.
A studiat Filosofia la Universitatea Bucureşti, unde şi-a dat şi doctoratul (în 1994).
Activitate științifică:
Este profesoară universitară de Ştiinţe Politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Bucureşti. Este iniţiatoare a studiilor feministe şi studiilor de gen în România, precum şi a primei Şcoli doctorale de Ştiinţe Politice. Cele mai relevante dintre cele 10 cărţi de specialitate publicate sunt, în filosofie: Gândul umbrei. Abordări feministe în filosofia contemporană (1995), Convenio. Despre natură, femei şi morală (1996); în teorie politică: Societatea retro (1999), Drumul către autonomie. Teorii politice feministe (2004), Nașterea cetăţeniei democratice. Femeile şi puterea în România modernă (cu Maria Bucur, 2019). A editat și coeditat 12 cărți, între care Lexicon feminist (în colaborare cu Otilia Dragomir, 2002), Patriarhat și emancipare în istoria gândirii politicii românești (în colaborare cu Maria Bucur, 2002), Ideologii politice actuale. Semnificaţii, evoluţii şi impact (coordonatoare, 2012), Mișcări feministe și ecologiste în România (1990-2014) (coordonatoare, 2015).
Activitate literară:
A publicat literatură autobiografică – R’Estul şi Vestul (2005, împreună cu Mircea Miclea), Cu mintea mea de femeie (2017); publicistică – Nepreţuitele
femei (2006), Dincolo de îngeri şi draci. Etica în politica românească (2007). A coeditat volumul Naşterea. Istorii trăite (2010). A avut o activitate bogată în presa culturală şi socio-politică: Revista 22, Observator cultural, Dilema veche, Avantaje, România liberă, Cotidianul.
Din 2019 este membră a Uniunii Scriitorilor din România.

X