Romulus Brâncoveanu – Replay

25,00 lei    20,00 lei
Reducere: 20%

Titlu

Replay

Autor

Dată apariție

septembrie 2020

Ediție

I

Nr. pagini

174

Format

13 x 20cm

ISBN

978-606-95029-6-9

Colecție

Domeniu

„Romulus Brâncoveanu [este] remarcabil prin imageria uşor grotescă, prin modalitatea de amplificare în plan poetic a ritualului domestic, a unei mişcări viclene ce asociază elemente din paradigme din cele mai incongruente.”
Cristian Moraru – „Prima verba”, Viaţa studenţească,
anul XXVIII, nr. 45 (1017), 7 noiembrie 1984

„Într-o altă manieră decât Marin Sorescu, scriitorii actuali pot crea o nouă anti-lirică. Registrele de limbaj prin care realizează Romulus Brâncoveanu acest program implicit sau explicit din versurile sale au o remarcabilă varietate. Interogaţia retorică are o funcţie de şoc…”
Romul Munteanu – „Teritoriile poeziei”,
Flacăra, anul XXXIV, 47 (1588), 22 noiembrie 1985

„Romulus Brâncoveanu (…) foloseşte cu tâlc libertăţile supra-realismului, încercând nu o restituire a dicteului, cât o reconsiderare a funcţiilor lui; poetul are multă imaginaţie, ştie să sugereze prin asociaţiuni lexicale şocante, are un debit de avalanşă şi cultul subtextului; textele lui fiind foarte lungi şi semnificative.”
Laurenţiu Ulici – „Paradoxul grămezii”,
România literară, Anul XVIII, nr. 8, 21 februarie 1985

„Romulus Brâncoveanu (…) a încercat în zadar să publice o carte în timpul lui Ceauşescu (…) Adevăratul său volum de debut a apărut de curând şi echivalează cu o consacrare.”
Alex Ştefănescu – „Cărţile săptămânii”,
Expres Magazin, nr. 2 (76), an 3, 1992, 16–23 ianuarie

„Mi-e greu să apreciez în ce măsură sintagma optzecist întârziat (cu implicaţii bibliografice ce trimit clar la particularităţile diabolice, în fond, ale sistemului politico-socialo-cultural ceauşist) îl prinde, fără să-l ofenseze, pe Romulus Brâncoveanu (…) pe care printr-un gest reparator (…) Editura Eminescu l-a (re)debutat. Foarte apropiat ca structură de membrii Cenaclului de Luni, neşansa a făcut să cunoască experienţa procustiană a debutului colectiv. N-ar fi rău, poate, ca unii analişti literari să încerce o autopsie a acestei monstruozităţi neoproletcultiste, ridicată la rangul de concept (…)
A doua viaţă a lui D.Q. semnifică, în subtext, o dedublare existenţială impusă. D.Q. (poetul, profetul, inadaptatul) este dublul intelectualului supravieţuind cu
greu într-un dezolant oraş de provincie. Dificil de rezistat psihic acestei torturi a realului (…) Poetul uzează cu virtuozitate de toate clapetele discursului: meditativ, ironic, melodramatic, parodic, celebralizant, colocvial (…) Romulus Brâncoveanu este un poet interesant pe care putem miza.”
Nicolae Oprea – „A doua viaţă a lui D.Q.”, Calende, nr. 2 (14),
februarie 1992

Afișez toate cele 2 rezultate

Afișez 1–15 din 18 rezultate

1 2

Romulus BRÂNCOVEANU s-a născut în comuna Conţeşti, judeţul Teleorman, în 1957.

A debutat cu versuri în Luceafărul, în 1974. Membru al Cenaclului de Luni. Poeziile sale au fost incluse în Caietul debutanţilor, Editura Albatros, 1982, şi în grupajul Focul concentric,din volumul Nouă poeţi, Editura Cartea Românească, 1984. Volumul său de debut, A doua viaţă a lui D.Q., a apărut la Editura Eminescu, 1991.

Predă filosofie politică şi morală la Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti. Fost decan al acestei facultăţi.

X